Att bli proffs på e-sport och tjäna pengar på sin hobby är många spelares dröm. Att träna mycket och att välja rätt spel att bli bra på är nyckeln till framgång enligt många professionella spelare inom e-sport. Steg 1 för dig som vill bli proffs på e-sport är således att välja ett spel som du gillar så pass mycket att du kan spela det 10-12 timmar per dag. Det är också viktigt att tidigt gå med i ett team för att kunna bygga ditt namn inom det spelet. Att vara en välkänd profil inom det spel man vill bli bra på kommer på sikt hjälpa dig att få sponsorer. Vägen till att bli sponsrad kan ofta vara lång och många väljer att ge upp innan man nått sitt mål. Viktigt att poängtera är dock att man börjar närma sig målet att bli proffs på heltid när man väl fått sin första sponsor.

 

Förutsättningar för att bli proffs på e-sport

Det första man behöver för att bli proffs är en datorutrustning som passar ens förutsättningar. En speldator med alla de senaste funktionerna är att föredra för den som gillar att spela i sitt hem. En lätt notebook med hög prestanda kan dock vara att föredra om du är en person som reser mycket för att spela med dina lagmedlemmar. Du bör också studera andra proffs och deras spelsätt. Det är kanske logiskt om man tänker på det, en person som redan är proffs har med stor sannolikhet alla de egenskaper som behövs för att bli riktigt bra. Försök tänk på varför dessa spelare agerar som de gör i vissa situationer och varför du bör spela på samma sätt.
r1Nästa steg för att nå ditt mål är träning, träning och ännu mera träning. Menar du allvar med att bli proffs så måste du spendera väldigt mycket tid med de spel du ämnar att bli en av de bästa inom. Ett välkänt e-proffs som heter Rumay “Hafu” Wang berättade att hon spelar cirka 12 timmar om dagen och att hon lider av konstant sömnbrist. Trots alla uppoffringar skulle hon inte vilja byta sitt liv mot något annat då hon gör det hon älskar på daglig basis. Hon har fått chansen att resa världen runt och allt har varit finansierat av hennes spelande. Många e-spelare kan också på sikt finansiera sitt spelande genom plattformar som exempelvis Twitch.

 

E-sport och inkomster

Svensken Patrik ”f0rest” Lindberg är det CS-proffs som har tjänat mest pengar inom sin genre. Hans totala inkomst under hela sin karriär är 318.436.13 dollar från 170 turneringar. Han vann sin första turnering när han var 16 år och fick då 500 kronor för besväret. Med åren har hans vinstsummor bara blivit större och det är ytterligare ett bevis på att möjligheterna bli större när man etablerat sitt namn inom branschen. Nummer två på listan över de som tjänst mest är Filip ”neo” Kubski som har vunnit 306,746.13 dollar från 147 turneringar. Nummer tre på listan är Wiktor r2”Taz” Wojtas som har tjänat 301,786.13 dollar från 130 turneringar. På plats nummer fyra hittar vi ännu en svensk som heter Robin ”flusha” Rönnquist. Robin har tjänat 291,236.40 dollar från 89 turneringar.
Det är inte bara inom CS som det finns stora pengar att tjäna för e-sportspelare på hög nivå. Den spelaren i världen som tjänar mest inom e-sport är Saahil ”UNIVeRsE” Arora från USA. Saahil spelar ”Dota 2” och han har tjänat 1,964,038.64 dollar från 39 turneringar. Saahil har också flertalet sponsorer och sidoprojekt som gör honom till den spelaren som tjänar mest. En kollega till Saahil som heter Peter ”ppd” Dager innehar andraplatsen över de som tjänar mest pengar. Peter är också från USA och han har tjänat 1,961,183.29 dollar från 33 turneringar. På plats nummer 3 så finner vi också en Amerikan tillika spelare av ”Dota 2”. Clinton ”Fear” Loomi har tjänat 2,383,155.64 dollar från 58 turneringar.

 

Konkret plan för att bli proffs

Så blir du proffs på e-sport och tjänar stora pengar steg nummer 1. Välj ett spel som du gillar och som du kan spendera mycket tid med. Det är viktigt att spelet kan motivera dig att träna väldigt mycket. En motivationsfaktor kan vara att det finns en stor publik för spelet och att det är möjligt att tjäna mycket pengar. Börja tidigt att bygga ditt eget varumärke inom spelet.
Så blir du proffs på e-sport och tjänar stora pengar steg 2. Se till att skaffa en spelutrustning som passar just dina behov. Gillar du att spela i ditt hem så kan du investera i en bra stationär dator. Föredrar du istället att spela på olika platser så bör du investera i en bärbar dator. Försök så tidigt som möjligt att gå med i en bra community för just ditt spel.
rr3Så blir du proffs på e-sport och tjänar stora pengar steg 3. När du fått spelvana kan du börja leta efter ett lag som passar dig. Det är nu som du på allvar kan börja bygga ditt eget varumärke och utvecklas till en stjärna. Spelar du med ett lag av drivna individer så kan ni snabbt klättra mot toppen. På sikt kan sponsorer få upp ögonen för er.
Framtiden for proffs på e-sport
Vägen till att bli ett proffs inom e-sport kan som tidigare skrivits vara lång. Det är betydligt svårare än många tror men belöningarna är stora om man kan nå toppen. Spelindustrin växer enormt och framtiden ser ljus ut för hela branschen. Det finns fler inkomstkällor än någonsin för proffs på e-sport och många kan livnära sig på sitt spelande. Idag kan spelare försörja sig genom sociala medier, streaming och sponsorer. Många spelare av e-sport kan när de byggt sitt varumärke gå över till att tjäna pengar på sociala medier genom att engagera sina följare och hjälpa dessa i sin utveckling. Man tror också att e-sport på sikt kan bli lika stort som idrottande i traditionella sportlag. Det bör fungera som en extra drivkraft för alla som väljer att satsa på e-sport. Vägen dit kan som sagt vara väldigt lång men framtiden ser så pass ljus ut att man som en duktig spelare med stor sannolikhet kommer kunna tjäna pengar på sitt spelande.