E-sport, eller elektronisk sport, är samlingsnamnet för tävlingar vilka utförs på spelkonsoler eller datorer där de som tävlar spelar olika spel mot varandra. Begreppet myntades i slutet av 1990-talet i Sydkorea med spelet Starcraft. Denna typ av sport har blivit alltmer populär och det blir vanligare och vanligare med tävlingar där spelarna kan vinna fina vinster. Exempelvis anordnades The International 2015 med en Dota 2-tävling där de bästa spelarna från världens alla hörn tävlade om en prispott på hela 18,429,613 dollar. Prispotten i denna typ av tävlingar växer hela tiden och är man duktig kan man definitivt livnära sig på sporten.

Det finns många olika tävlingar

Under senare år har det blivit allt vanligare med tävlingar inom e-sport, både i Sverige och runt om i världen. Exempelvis det svenska Dreamhack anordnar turneringar i Sverige, Ryssland, Spanien och Rumänien. Det är världens största LAN-party som år 2010 tog världsrekordet med hela 13 153 stycken uppkopplade datorer i ett och samma nätverk. En av de största skandinaviska onlineturneringarna är Fragbite Masters där man 2015 spelade Starcraft II och Counter Strike. Prispotten var på mer än 600 000 kronor.
p3The eSports World Convention, tidigare kallat Electronic Sports World Cup, är en internationell tävling som spelas i Frankrike där kvalificeringen sker via ett flertal nationella kvalificeringsturneringar. Denna turnering spelades för första gången under år 2000. Tidigare anordnades även tävlingen World Cyber Games i olika länder i Asien vilket kallades för e-sportens OS. Här fanns stora företag som sponsrade såsom Microsoft och Samsung, vilket visar på de många olika spelens storhet.

 

Kommande turneringar inom e-sport

Under hösten 2017 anordnas i Kina VM-finalen i League of Legends. När finalen avgjordes 2016 var det hela 43 miljoner som tittade. Det kommer definitivt att bli mycket större antal i år. E-sporten är en miljardindustri med olika typer av spel, partnerskap och sponsorer, medierättigheter, evenemang och försäljning inom spelen. Många av de bästa spelarna tjänar miljoner och de vinster de kammar hem i de större tävlingarna kan liknas med de i golf och tennis.
E-sporten är på frammarsch och är man intresserad av att antingen spela eller bara kolla på olika tävlingar finns det ett stort utbud. Det finns många olika spel och turneringar som man kan följa. Idag ger sig mediebolag och olika klubbar, såsom Manchester City, in i branschen vilket kommer att bidra till att e-sporten kommer att växa. Det amerikanska p4Madison Square Garden Company som är ägare i exempelvis New York Rangers har precis köpt sig in i Counter Logic Gaming som har många duktiga lag inom e-sporten.
E-sport är framtiden
Idag är det inte bara de stora traditionella idrottstävlingarna som har stora publiker, det gäller även inom e-sporten. Allt fler intresserar sig för att kolla på matcher inom olika spel. Är det inte final i Counter Strike kan man se ett game av League of Legends. De stora prissummorna drar mer och mer intresserade spelare som vill bli professionella. Det gäller dock att lägga ner mycket tid för att bli duktig och det kräver en hel del disciplin och koncentration. Många av de som spelar olika datorspel drömmer nog om att bli den nästa stjärnan och bli världskänd. Till och med i Sverige får spelare inom e-sporten skriva autografer!