E-sport är en av de största sporterna när det kommer till dels hur många som spelar men även hur många som tittar på när det sker några av de största turneringarna i världen. Sverige är en e-sportnation som har kommit långt. Såpass långt att det nuförtiden också finns gymnasium som har e-sport som inriktning. Ja, för att bli e-sportare så krävs det mycket mer än att bara kunna sätta sig in i datorspelet. Läs mer längre ner i vårt artikel vad det innebär att vara en e-sportare idag om man vill komma långt. För det finns stora summor att vinna i turneringarna!

Utbilda dig till e-sportare

p5Eftersom det här är en av de snabbast växande sporterna både i Sverige och världen just nu har det dykt upp flera gymnasium i Sverige som erbjuder e-sport som inriktning. Det är heller ingen tillfällig trend, utan det har visat sig att allt fler stora företag satsar stora summor på att sponsra e-sporten. Därför ser dessa gymnasium till att erbjuda mycket mer än bara speltaktik på schemat för att säkerställa att e-sportaren blir professionell.
På schemat finns det också kost och träning. Det kanske inte låter självklart när man tänker på e-sport, men det har att göra med att man måste behärska djupt fokus när man spelar. Träning är till för att kunna förhindra de skador som kan uppstå för att man spelar med alldeles för många monotona rörelser. Även mental träning ingår, vilket är en självklarhet för alla som utövar sport på professionell nivå.

 

Viktigt att satsa hårt!

p6Just nu krävs det inte att man har spelat mycket e-sportspel innan man söker sig till ett gymnasium med denna inriktning. Men det här kommer att ändras då dessa gymnasium får allt fler som söker sig till utbildningarna. Kom ihåg också att när du väl har studerat klart kommer det att vara en tuff konkurrens därute inom e-sporten. För de som inte lyckas kan därefter valet av karriärmöjligheter vara mer begränsade så tänk på det om du inte vill satsa allt på detta.
Framför allt handlar det om att träna, träna och återigen träna. Flera av dessa gymnasium erbjuder träning varje dag, och vissa har även skollag som tävlar. Välj den e-sport som passar dig och fördjupa dig! Även om det är många som söker sig till e-sporten just nu så säger två högt rankade e-sportspelare i Sverige att de inte rekommenderar att satsa på denna sport just för att det är svårt att slå igenom.

 

e1Var beredd på hög konkurrens!

Idag finns det E-sportförbund, Dreamhack, och SVT-sändningar från de stora e-sportevenemangen vilket har gjort att e-sport är idag en allmänt accepterad sport. För de e-sportspelare som kommer långt finns det stora summor att tjäna. Jonathan ”Loda” Berg är en svensk professionell Dota 2-spelare som är en av de högst betalda spelarna just nu. Andra spelare som tjänar stora summor befinner sig i Sydkorea; just nu är det faktiskt bara Sydkorea och Sverige som livesänder e-sportevenemang för allmänheten. Men hur det kommer att gå för de svenska spelarna när USA kommer ikapp är svårt att säga. Var därför medveten om framtidsutsikten med denna sport!